1662 House Renovation / Robert M. Gurney Architect

0

1662 House Renovation / Robert M. Gurney Architect

© Anice Hoachlander

1662 House Renovation / Robert M. Gurney Architect - Interior photography, table, chair1662 House Renovation / Robert M. Gurney Architect - Exterior Photography, Windows, Facade1662 House Renovation / Robert M. Gurney Architect - Interior photography, table, windows, chair1662 House Renovation / Robert M. Gurney Architect - Exterior photography, windows, brick, facade+ 24


  • Architects:
    Robert M. Gurney Architect

  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    2280 ft²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2019


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: Autodesk, Kalwall®, Louis Poulsen, Western window systems, Dinesen, graffiti, Kohler, honey, toto, Glans, Affinity Woodworking, Trimble Navigation, skylight, Windsor Doors & Windows

  • Main architects:

    Robert M. Gurney




1662 House Renovation / Robert M. Gurney Architect - Exterior Photography, Windows, Facade
© Anice Hoachlander

Text description provided by the architects. Located in historic Georgetown, this project transforms a tiny traditional townhouse into an open, modern dwelling for a family of four. The existing house had 2 bedrooms and 1½ bathrooms.

1662 House Renovation / Robert M. Gurney Architect - Exterior photography, windows, brick, facade
© Anice Hoachlander

The kitchen was in the basement and the family of four shared a bathroom. The living spaces have been compartmentalized and disconnected from a long linear garden. A narrow addition allows access to the basement and an egress window for a middle bedroom on the third floor.

1662 House Renovation / Robert M. Gurney Architect - Interior photography, table, chair
© Anice Hoachlander

The two bedrooms in the existing home are redesigned with ceilings raised to the roof line – exposing the dormer in the front and adding a dormer in the back. These rooms are now flooded with natural light. The rooms in the annex, a master suite on the second level with a living room below, benefit from high ceilings which counteract their narrow widths.

1662 House Renovation / Robert M. Gurney Architect - Interior photography, stairs, windows, handrail
© Anice Hoachlander
Plan after renovation
1662 House Renovation / Robert M. Gurney Architect - Interior photography, windows, stairs, beam, handrail
© Anice Hoachlander

Glass is used to extend these interior spaces outwards and make them generous and calm. Exposed brick and stone walls, Danish Douglas fir floors, and rich cabinetry create a warm yet minimalist interior aesthetic. This sleek, modern addition and entire home renovation is an honest testament to its existence in today’s world, not a replica of the past.

1662 House Renovation / Robert M. Gurney Architect - Interior photography, table, windows, chair
© Anice Hoachlander

Share.

Comments are closed.