Home renovation / SHAPE / Kouichi Kimura Architects

0

Home renovation / SHAPE / Kouichi Kimura Architects

© Yoshihiro Asada© Yoshihiro Asada© Yoshihiro Asada© Yoshihiro Asada+ 23

© Yoshihiro Asada
© Yoshihiro Asada

Text description provided by the architects. The project was to renovate a two-storey dwelling built 23 years ago. The original floor plan had individual cells and a small living room. The space made up of small compartments evoked a feeling of confinement.

© Yoshihiro Asada
© Yoshihiro Asada
Ground floor plan
Ground floor plan
© Yoshihiro Asada
© Yoshihiro Asada

Therefore, a plan has been developed to have migration and eye/traffic awareness by eliminating unnecessary rooms and partitions. The entrance serves as an open earth floor that connects the terrace to the living room.

© Yoshihiro Asada
© Yoshihiro Asada

Aiming to expand visibility and living space, a counter and raised space are assembled into a unit that has been built along the living wall.

© Yoshihiro Asada
© Yoshihiro Asada

It is surrounded by a high wall that blocks the gaze of the surrounding environment, and is provided with plantings that attract the eyes inside the rooms. The terrace, the entrance and the living room thus continue in rhythm.

© Yoshihiro Asada
© Yoshihiro Asada

On the second floor, the hall has been extended and a study room has been newly fitted to loosely segment the space.
The space seems calm due to the moderate height of the ceiling and the dim light that enters. The column exposed in the hall, which was previously hidden inside the wall, now serves as an element to produce the space. The house, which was built over many years, has been renovated to be the house with the potential for space.

© Yoshihiro Asada
© Yoshihiro Asada

Share.

Comments are closed.