Renovation House T / FUMIASO ARCHITECTE & ASSOCIES

0

Renovation House T / FUMIASO ARCHITECTE & ASSOCIES

T House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior Photography, Table, Chair, Windows, BeamT House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior Photography, KitchenT House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior PhotographyT House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior Photography, Beam+ 28

T House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior Photography, Table, Chair, Windows, Beam
© Yosuke Ohtake

Text description provided by the architects. The site of Ikaruga City, Nara Prefecture, is located in a quiet and natural environment surrounded by the river, which was carved out by the Tatsuta River, which is a tributary of the Yamato River, on Mount Mimuro, a small hill. It is an area where you can feel the taste and history of old-fashioned tiled roofs, but there is a danger that the landscape will change drastically in a few years due to mini-development in some places.

T House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, Beam
© Yosuke Ohtake
T House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Image 27 of 28
To plan
T House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior Photography, Beam
© Yosuke Ohtake

Meeting with the existing house ‒ At the time, I was looking for land to build a new house at the request of a land search. Having been unable to find the land I was looking for, I came across this house which had been vacant for a long time. This 40-year-old existing house had a vitality that didn’t make you feel like a vacant house. The fact that it was built with care and lived in with care was conveyed through the existing house. Fascinated by such an existing house, the client himself chose this place. The approach from the road is narrow due to the site’s mast-like shape, but as the site and building were large enough, we decided to renovate only the first floor as a residence and nail salon due to constraints budgets.

T House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior Photography, Kitchen
© Yosuke Ohtake
T House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior Photography, Kitchen, Table, Windows, Beam
© Yosuke Ohtake

The existing dwelling had a south-facing floor plan based on the “TA-NO-JI”, and the Japanese-style room with a “BUTSU-MA” was capable of holding ceremonies. This is a typical shape found throughout Japan and often found in houses built by carpenters around 1975. The main entrance is for guests only, and daily the family enters and exits through the entrance called “OKATTE” on the reverse. The 4 sunny rooms of “TA-NO-JI” were not used daily, but only for guests, and the family used the kitchen on the north side and the living room on the south side as living quarters.

T House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior Photography
© Yosuke Ohtake
T House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Image 28 of 28
Packages – Before
T House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior Photography, Windows, Painting, Beam
© Yosuke Ohtake

In this way, public and private spaces were clearly separated in the house, with the public in the front and the private in the back. There is a hierarchy in which the public figures prominently not only in sunlight and orientation, but also in structural materials such as decorations and pillars, and it was built with emphasis on the audience. Over time, when the ceremonies were no longer held at home due to the family nucleus, the aging of the region, and the emergence of ceremonial societies, the form “TA-NO-JI” gradually disappeared. After that, the number of small urban dwellings centered around nuclear families began to increase, and the floor plan changed to focus on where the family lived.

T House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior photography, Table, Chair
© Yosuke Ohtake
T House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior Photography, Beam
© Yosuke Ohtake

In this plan, by moving the private space for the family, which was only at the back, to the special public space at the front, the public and the private are reversed, and the residence which concentrates on family life is created.

T House Renovation / FUMIASO ARCHITECT & ASSOCIATES - Interior Photography, Beam, Column
© Yosuke Ohtake

Share.

Comments are closed.