Renovation of a Parisian house by Atelier Pierre-Louis Gerlier

0

A young, newly married couple preparing to start a family were lucky enough to find a rare find: a 19th-century three-story single-family home in the heart of Paris. The charming house had good bones, but it needed a major renovation, including structural repairs. So they hired Atelier Pierre-Louis Gerlier after seeing the house the company had designed for a close relative. The company brought a striking renovation to the residence that involved streamlining the floor plan, organizing the living areas, and incorporating custom furniture and woodwork.

The first thing to do was to renovate the roof and change all the joists in the living room while reinforcing various “bug-eaten” beams over the years. Then the company set about revamping the floor plan. The couple decided to reserve the entire lower level of the house as space for the children, adding two bedrooms, a bathroom, a separate toilet and a laundry room, all accentuated by a sunny yellow hue.

The upper level houses the home’s public spaces, including an open-plan living/dining room that leads to a narrow kitchen with graphic and green tile flooring. The living room showcases the firm’s bespoke millwork with a beautiful moss green built-in bookcase that frames a new fireplace and a staircase surrounded by arched doorways that contain hidden storage. Generously sized windows fill the space with natural light, while cornices and wooden slats on the ceiling add texture to the room.

Shop the look
Wall light Woud Kuppi

Inspired by a simple cup – or “kuppi” in designer Mika Tolvanen’s native Finnish – the Kuppi wall lamp (2015) consists of two cup-like shapes, placed back to back. It is easily adjustable to any position simply by moving the large cup to direct the light exactly where you want it. Perfect for the next wall…

Floor lamp Gubi Grasshopper

Upon moving to California in 1940, Swedish architect Greta Magnusson Grossman began to combine her European training with a West Coast aesthetic, adding a sense of playfulness. Her Grasshopper floor lamp (1948) resembles its namesake in form , with a flexible tubular steel frame and an elongated conical shade.

HAY Soft Edge 12 Chair – Oak

As its name suggests, the Soft Edge chair by Hay has a pleasant, rounded design: the edges of the back and seat curve the back, eliminating sharp edges and angles. Iskos-Berlin has used the latest innovations in molded plywood that allow new three-dimensional shapes and…

Upstairs, the attic has been transformed into a very large master bedroom with a green and white bathroom. A ladder leads to a currently unused upper alcove which the couple hope to enjoy one day soon.

“We wanted to create a kind of central core that frames the stairwell, around which we circulate, hence the idea of ​​rounding off the angles”, explains Pierre-Louis Gerlier. “Furthermore, we created various visual breakthroughs in order to connect the different spaces – the kitchen, the dining room and the living room. The rounded arches are there to help magnify these visual breakthroughs.”

The yellow and green color scheme plays throughout the house. The company brought these colors to the bathroom, adding a little extra pizzazz with contemporary cement tiles handcrafted in Morocco. “The project that we imagined was born from a dialogue between this house and the needs of the customers. We could not have imagined such a place for another house and for another client,” concludes Gerlier.

Lower floor plan before and after

Ground floor plan before and after

Upper level floor plan before and after

Share.

Comments are closed.