Renovation of the Ca’ Inua house / Ciclostile Architettura

0

Renovation of the Ca’ Inua house / Ciclostile Architettura

© Fabio Mantovani© Fabio Mantovani© Fabio Mantovani© Fabio Mantovani+ 51

© Fabio Mantovani
© Fabio Mantovani

Text description provided by the architects. Kainua is the ancient Etruscan city that stood near the present town of Marzabotto. Ca’ is a reference to the toponyms typical of mountain farms. Inua is a word from the Inuit language which means “the essence of all things”, it is a spiritual concept which unites all beings and which is the principle of harmony between the living. The phonetic form of the term Inuit is the farm logo.

© Fabio Mantovani
© Fabio Mantovani
© Fabio Mantovani
© Fabio Mantovani

The new construction is a stone and wood volume that takes root in the mountain with which it forms a whole; a solitary object that expresses an intense relationship with the primordial energy and the geology of the mountainous landscape. The beauty and grandeur of the landscape in which the project is inserted required a delicate and careful approach, the new building had to present itself as a timeless object, one of the elements of the natural landscape.

© Fabio Mantovani
© Fabio Mantovani
© Fabio Mantovani
© Fabio Mantovani

The house and workspace of the artistic duo Panem et Circenses, resulting from the demolition and reconstruction of the old farmer’s house, develops on two levels, the ground floor is partially embedded in the ground to reinforce this building link /nature ; a graft that modifies the internal/external perception by bringing the line of sight closer to the ground.

Axonometric
Axonometric

The new stone wall on the ground floor (rebuilt on the imprint of the old wall), connecting element between the new house and the renovated barn. The new part, with the structure in X-LAM panels, only overhangs the main façade on the first floor, fitting gracefully into a landscape with strong connotations. The coating is in burnt wood, an ancient technique that can be found in our Apennines but also in very distant places around the world, a technique inextricably linked to the territory but projected everywhere, an inclusive and welcoming common language.

© Fabio Mantovani
© Fabio Mantovani

Inside, the dialectic between “hard” surfaces (the concrete in the basement part of the living area, the mosaics in the bathrooms) and “soft” surfaces (the fir wood used as floors and coatings) recalls the essentiality and austerity of the place. Each element is optimized to meet a need that is honestly revealed through its choice of material.

© Fabio Mantovani
© Fabio Mantovani
© Fabio Mantovani
© Fabio Mantovani

The internal distribution, dictated by the reading of the place and its intrinsic characteristics, forces us to make the most of the existing potential. The service rooms are all located on the north facade and have small windows, while to the south the living room/kitchen on the ground floor and the bedrooms upstairs have large openings. The openings on the ground floor are simply screened by the overhang on the first floor, while those in the bedrooms are equipped with a screen system. These openings, in addition to maximizing energy intake during cold seasons and preventing direct radiation during hot seasons, offer an unobstructed view of the valley.

© Fabio Mantovani
© Fabio Mantovani

The whole house is insulated with a very thick layer of wood fiber which allows us to use as heating/air conditioning only an air system powered mainly by photovoltaic panels located on the roof of the barn to reduce its visual impact. Rainwater is collected in cisterns and reused for watering the fields while the treatment plant consists of a phyto-purification which works thanks to two basins adjoining the house.

Axonometric
Axonometric

The barn has been renovated with mainly structural interventions and equipped with all the basic factory equipment. Today it serves as a warehouse for agricultural activities, over time a receptive structure will be created to welcome visitors.

© Fabio Mantovani
© Fabio Mantovani

Share.

Comments are closed.