the sunny patio becomes the protagonist of the renovation of a 19th century house by co.rp arquitetos in Portugal

0

renovation of a 19th century residence in portugal

in the heart of a small fortified village in the alentejo region, in portugal, the co.rp arquitetos has renovated a house dating from the 19th century. this building has innumerable and distinct occupations and histories, making it a walk through rural heritage, a compelling and properly preserved archive of moments of architectural tradition. the negative spaces of the residence were at the center of the intervention, with the architects placing particular emphasis on redesigning the patio into a familiar relaxation space with a swimming pool.

all images courtesy of guilherme blasco augusto

emphasize the void by drawing the limits

according to co.rp arquitetos (learn more here) in the patio, “architecture dematerializes and merges with the environment”. Concretely, the ground reflects the humble previous uses, the walls materialize in the olive trees and the degraded tiles of the neighbors, while the ceiling is replaced by the blue sky. this is the premise that the new design intended to transpose into the proposal: the emphasis placed on the void by drawing the limits.

thus, in the renovation, each wall intends to generate a function that contributes to the enjoyment of this space as a private place of tranquility. the larger patio barrier, which provides privacy and ample shade, includes a bench forming an ideal place to live, eat and rest. almost in a radial transition, the adjoining end of this bench traces a stone bed of local stones, a moment of relationship with water, the presence of a shower as well as the simultaneous function of collecting water from all around. ‘space.the sunny patio becomes the protagonist of the renovation of a 19th century house by co.rp arquitetos in Portugal

a place where only serenity, countryside and family exist

at the sunniest peak of the patio, the previous configuration has been adapted to generate a water tank and a place for services. this moment reveals, on the one hand, a total relationship and exposure to the sky and the modest urban environment of the alentejo and, on the other hand, a sense of intimacy and unfettered intimacy. within the remaining boundaries of the patio, the architects formed two lawn beds and plantings to further accentuate the void.

in general, the design aims to bring the occupants closer to all the elements, generating a full and singular relationship between them. the proposal intends to participate in a new use, a gathering place in which time does not exist, only serenity, countryside and family.

the sunny patio becomes the protagonist of the renovation of a 19th century house by co.rp arquitetos in Portugal

patio in arronches 3

patio in arronches 4

terrace in arronches 1

project info:

Last name: patio in arronches
architects: co.rp arquitetos
site: alentejo region, portugal

designboom received this project from our ‘DIY Submissions‘, where we invite our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: myrto katsikopoulou | design boom

Share.

Comments are closed.